27 Aralık 2015 Pazar

     GESTALT :

Gestalt teorisini parçalarının toplamından fazlasını ifade eden organize bütün olarak tanımlayabiliriz. Özellikle görsel algı alanında ortaya çıkan Gestalt teorisine göre, bütün parçalardan oluşur, ancak parçalar tek tek bütünü yansıtmazlar, belirlemezler. Tersine bu parçalar bütünün özelliğine göre belirlenir.

Duyum, bir duyu organının uyarılmasıyla oluşan psiko fizyolojik olay olarak açıklanmaktadır. Duyum, nesnel çevrenin insanın duyu organları üzerindeki etkisinin yalın sonucudur. İzlenimle algı arasında bulunan bir bilinç olgusudur. İzlenim duyumdan önce, algıdan sonra gerçekleşir.

Algı, ''Bir şeye dikkat yönelterek o şeyin bilincine varmak, idrak'' olarak tanımlanmaktadır.

Algılama, duyum ve algının birleşmesinden oluşur. Örneğin tek başına görme duyusu yetersizdir. Yorumlama için algı gerekir.
      GESTALT ALGI TEORİSİ :
Gestalt teorisi görsel algılamanın nasıl gerçekleştiği, bu gerçekleşme sürecinde nelerin etkili olduğu, içeriden ve dışarıdan bu süreci nasıl etkilediklerini açıklamaya odaklanmıştır.
GESTALT kelimesi, Almanca da yerleştirmek düzenlemek koymak anlamına gelen ‘’stellen’’ fiilinden türetilmiştir ve biçim yada şekil anlamına gelmektedir.

Max Wertheimer, Kurt Koffka, Wolfgang Köhler gibi psikologların öncülüğündeki Gestalt teorisi, görsel algının en temel biriminin form olduğu teorisini ortaya atmışlardır.Bu teori, barınırdığı farklı disiplinleriyle algılamaya yeni bir tanım getirmiş  ve özellikle modern sanatın etken olmuştur.
 Getalt teorisi, Bauhaus okulu sanatçıları tarafından da kabul görmüş ve ilk kez '' Temel Tasarım '' dersinin kuramsal alt yapısı oluşturmak üzere tasarım alanına uygulanmıştır. 
Fotoğraf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder