27 Aralık 2015 Pazar


Tasarım :

Tasarım sözcüğü ''biçim vermek, temsil etmek'' anlamındaki designare sözcüğünden gelir.bugün bu sözcük içeriğini tasarlama planlama eskizler yapma biçimlendirme ve kurgulama gibi değişik ifadelerin eklenmesi ile tanımı güç bir kavram haline gelmiştir.
Tasarım bir sorunun çözümü için geliştirilmiş plan yada fikirdir.tasarım öncelikle zihinde var olan bir fikirdir.ama bu fikir bir biçin verme dinamiğini içerir ve bu oluşum süreci içinde bir biçim kazanmış bir nesne olarak somutlaşır.

Bilim ve Tasarım :
İnsan, nesneleri ve aralarındaki ilgileri, neden-sonuç ilişkilerini açıklamak ister. Olayları önce dinsel nedenleri bağlasa da zamanla bilgiyi akılla temellendirmeye başlar ve bilime giden yolu açar.

Bilimin ilk özgün ve devrimci çağı Grek uygarlığıdır. Daha önceki çağlarda tanrının ve gerçekliğin dünya dışında olduğu anlayışı yerini tanrıların dünyada ve insan biçiminde varlıklar olduğu anlayışına bırakır. Böylece dünya artık bir gerçeklik olarak kavranır. Bilimin araştırma konusu gerçeklik yani doğa olur. Bu nedenle Grek çağı, bilim çağı olarak nitelendirilir.

Aristotales de Grek anlayışına bağlı olarak, dünyanın yoktan yaratılmadığı görüşünü benimser. Dünya başlangıçta biçimden yoksun salt maddeyken Tanrı Demiourgos'un bu şekilsiz maddeye bir mimar gibi biçim verdiğine ve bir sanat yapıtı gibi bu düzenli dünyayı meydana getirdiğine inanmıştır.Aritoteles 'in dört neden kuramıda şöyledir:
1)maddi neden
2)biçimsel neden
3)hareket ettirici neden
4)ereksel neden   
  Newton'un gökyüzünde ve yeryüzünde meydana gelen hareketleri matematiksel bir dille açıklamasıyla bu anlayış yıkılır. Aristotales'inereksel evren tasarımı, yerini kör bir nedenselliğe dayanan maddeci bir evren tasarımına terk eder.

Biyoloji alanındaki tasarım modellerinden biri de Charles Darwin'in evrim teorisidir. Evrim kuramı, canlılığın yoktan var olmadığını, sürekli bir evrimin sonucu oluştuğunu anlatır. Canlıların oluşumu ve gelişimini açıklar. Toulmin'e göre, biyolojik evrimde olduğu gibi bilimlerin evriminde de bir doğal ayıklanma vardır. Artık gereksinim duyulamayan kuranlar yerini gereksinim duyulan kuramlara bırakırlar. Bu sayede insanlar aynı olay ve sorunlarla ilgili bir çok kuram türetebilir. Thomas Kuhn'a göre bilim paradigmalardan oluşur ve bilimin gelişmesi paradigmaların değişim sürecidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder