27 Aralık 2015 Pazar

MİMARİDE RENK:

Mimaride renk bir binanın karakterini vurgulamak,onun biçim ve malzemesine dikkati çekmek onun bölümlerini daha belirginleştirmek için kullanılır.
Renk sözcüğüyle sadece temel renk tonlarını değil fakat beyazdan griye ve siyaha doğru uzanan açıklık koyuluk değerlerini de ele alırsak o zaman her binan bir renge sahip olacağı ortadadır.burada bizim için önemli olan rengin mimari anlamda kullanılışıdır.
İnsanoğlu barınağının duvarını çevreden kazıp çıkarttığı katı çamurdan yada etraftan topladığı taştan yaptı.bunlarla birlikte dal saz ve saman gibi malzemelerde kullandı.sonuçta ortaya çıkan doğanın renklerine sahip bir yapıydı.sonraları insan malzemeleri doğa da olduğundan daha dayanıklı yapmanın yolunu buldu.böylece yeni renkler ortaya çıktı.toprağı fırınlayarak yapılan tuğlalar güneşte kurutularak yapılan gri tuğlalardan farklı olarak kırmızı ve sarı renkli olmuştur.
Malzameme ve renk arasında açıklanamaz bir bağlantı vardır .Rengi bağımsız olarak değil belirli bir malzemenin çeşitli özelliklerinden biri olarak algılarız.

Renkler insanı aldatmak için kullanılmamıştır,daha çok sembol olarak kabul edilinir.Pekin'de parlak renkler saraylar tapınaklar ve diğer törensel binalar için yapılmıştır.Normal binalar özel olarak renksizleştirilmiştir.Bunlarda kullanılan tuğla ve kremitler farklı bir fırınlama işleminden geçer.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder